В Стара Загора откриха най-новия и модерен скейтпарк в България

В Стара Загора откриха най-новия и модерен скейтпарк в България. Той се намира в южната част на парк „Артилерийски” и вече е притегателно място за всички любители на екстремните спортове.

„Това е едно уникално не само за нашия град, но и за страната ни спортно съоръжение. Призовавам всички, които му се радват и ползват – спазвайте правилата и безопасността”, каза при откриването ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Красимира Чахова. Тя благодари на фирмата-изпълнител „Смарт Билд Дигитал”, на строителите, които са дали всичко от себе си при изграждането на скейт парка,  както и на Скейтборд клуб „Стара Загора”, които са били неизменна част от дейностите още от началото на проекта. „Следващата седмица Стара Загора ще е домакин на международен форум”, каза в аванс зам.-кметът. На 16 юли (събота) на скейт арената ще се проведе професионално състезание, което от думите на Георги Димитров от Скейтборд клуб „Стара Загора” – ще бъде запомнящо се.

„Каквото и да кажем днес е малко – браво, Община Стара Загора, браво и на инж. Георги Георгиев”, емоционално поздрави присъстващите председателят на Българската скейтборд федерация Стефан Тонев. „Това е истинско спортно бижу, което отговаря на всички европейски и световни стандарти. Пожелавам на Скейтборд клуб „Стара Загора” да дават все повече имена в нашия спорт. Да се ползват дълго и без травми всички такива съоръжения, които са все повече в страната”, допълни той и подчерта, че  Община Стара Загора е една от малкото български общини, които се интересуват от това какво искат младите хора. От думите му стана ясно още, че тепърва предстои развитие в тази дисциплина. „Скейтбордингът е признат на олимпийско ниво и все повече привлича спортистите. Очакваме много старозагорски имена в ранг листите”, каза още Стефан Тонев.

Съоръжението, което е изключително атрактивно, е подходящо за любителско и професионално каране на скейтборд, bmx, ролери, тротинетки и блейдове. Обхваща над 800 кв. м. Общата му площ, заедно с прилежащите части, е около 2 дка. Специализираната зона е с две основни секции – „Стрийт” и „Боул”. Първата съчетава равна засилка, голяма и малка секции със стълби, виражи и парапети, комбинирана арена с ръбове, парапети, виражи и баланс, засилка с извивка. „Боул” секцията е от последователно свързани сферични и цилиндрични форми, образуващи съоръжение с формата на ключалка на две нива в дълбочина. На трите входа на скейт парка има табели, указващи правилата за ползване и безопасност.