Увеличава се цената на ученическото хранене

Цената на купона за обяд на ученици да стане от 2.10лв. на 3.00лв., ще решава Общинския съвет на заседание в края на месеца. Увеличението е заради поскъпването на различни групи хранителни продукти.

Освен това през последните две години се наблюдава и непрекъснато нарастващи цени на материали, ел.енергия, горива и услуги, както и ежегодно увеличение на минималната работна заплата и ръста на средната работна заплата. Всички тези обстоятелства водят до увеличаване себестойността на един обяд с тристепенно хранене, като себестойност за месец април 2022г. е 4.10 лева с ДДС.

В началото на годината е проведена обществена поръчка за избор на изпълнител за доставка на хранителни продукти, която в началото на месец март 2022г. е финализирана, но фирмата спечелила поръчката е отказала да сключи договор поради нарастващата инфлация. Обявена е нова обществена поръчка, като до приключване на процедурата се работи с фирми на пряко договаряне със завишени цени. Цените на някои основни хранителни продукти с които предприятието работи, са завишени два пъти.

За да може Общинското предприятие “Ученическо хранене“ да покрива извършените разходи за приготвяне на храна – обяд за децата в училищните столове и осигуряване на пълноценно и разнообразно тристепенно хранене съгласно нормативните изисквания, купонът за храна трябва да се актуализира. Предприятието получава от бюджета на училищата по 0,80лв. на купон за поевтиняване на храната.