Министерството на културата отказа да финансира втория етап от реконструкцията на НЧ „Светлина“ в гр. Шипка

Министерството на културата няма да финансира втория етап от реконструкцията на НЧ „Светлина“ в град Шипка. Като причина за отказа на проектно предложение е посочено, че не отговаря на допустимите изисквания за реставрация и консервация.

През 2020 година Общината разработи и подаде проектно предложение за укрепителни дейности и ремонт на покрива на читалището, което беше финансирано и през 2021 година беше успешно изпълнено и отчетено сподели зам. кметът Лилия Цонкова и допълни, че читалище „Светлина – 1861“ е един от най-важните обекти за Община Казанлък.

Народният представител от старозагорски избирателен район – Илияна Жекова обясни, че се е възползвала от законовото си право да поиска становището на министъра на културата Атанас Атанасов. В писмен отговор той посочва като мотив за отказа това, че „дейностите не са в областта на консервацията и реставрацията, и не съвпадат с приложенията на съгласувателната виза“.

Читалище „Светлина“ е с изключително голямо културно значение не само за региона, но и в национален и международен мащаб споделя кметът на град Шика – Василка Панайотова.

Кметът Василка Панайотова и народния представител Илияна Жекова ще настояват за среща на място с министъра на културата Атанас Атанасов, за да се разреши проблемът с финансирането.