Tържествено честване на 154 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета

Родолюбиви българи се поклониха пред подвига на Хаджи Димитър и неговите четници на тържествено отбелязване на 154 години от тяхната гибел с поднасяне на венци и цветя пред легендарния паметник на местността „Бузлуджа“!

Пред множеството от представители на Общински съвет – Казанлък, Общинска администрация, представители на съседни областни управи, патриотични организации и родолюбиви българи историческо слово изнесе д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“

Смъртоносната схватка на войводата Хаджи Димитър и неговите четници с редовна турска войска и башибозук бе пресъздадена с възстановка, представена от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк – Казанлък“ към Национален клуб „Традиция“. Сценарият за тежкото сражение е дело на Николай Байнов, председател на РК „23 ПШП – Казанлък.

За загиналите за Свободата на България  Старозагорският митрополит Негово Високопреосвещенство Киприан отслужи панихида, в съслужие с казанлъшки духовници.

В ритуала по отдаване на почит към героите на България участваха военният духов оркестър и представителна рота на 61 Стрямска механизирана бригада.

На присъстващите бе раздаден след освещаване традиционен обреден курбан.

Организатори на тържествените чествания за Хаджи Димитър и неговата чета по традиция са Община Казанлък, Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк“, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ и Исторически музей „Искра“.