Голям пожар пламна край Казанлък

Пожар избухна днес, след 10ч. край Казанлък . Запалила се е растителност в източния край на града ,край подбалканския път София – Бургас .Огънят обхвана десетки декари борова гора . В района има бензиностанции, две автокъщи, които са спасени и множество вилни постройки ,част от тях са засегнати.Предстои да се уточни броя им. Няма данни за пострадали хора. Все още не е ясно от къде е тръгнал пожара . Със стихията се борят няколко протипожарни екипа и доброволци . Предстои да се изаснят причините за избухването на пожара, като към момента основната версия по която се работи е човешка небрежност.

Засушаването през летните месеци, съчетано с високите температури, създава предпоставки за възникване и бързо разпространение на пожари, предупреждават от Районната служба за противопожарна безопасност .

Най-честа причина за огнените бедствия са небрежното боравене с огън от земеделски стопани, пастири,  туристи и др, почистването на земеделските земи чрез изгаряне; изхвърлянето на неизгасени  фасове от превозни средства, както и детската игра с огън.За да опазим имуществото си и природата от пожари, стриктно трябва да спазваме основните правила за пожарна безопасност, напомнят от Пожарната в Казанлък

Не палете огън на открито, особено при наличие на вятър;

Не почиствайте земеделските земи, чрез изгаряне;

Изгарянето на отпадъците при почистването на дворовете, както и паленето на огън за битови нужди следва да се извършва само на почистени площадки и на безопасно разстояние от сгради и горими материали;

Никога не оставяйте огъня без наблюдение, а след работа внимателно го изгасете;

Не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето;

Не палете огън в близост до бензиностанции, газостанции, складове за леснозапалими и горими течности, паркинги и други пожароопасни обекти.

Особено стриктно правилата за пожарна безопасност трябва да спазват туристи, пастири, пчелари, ловци, земеделските стопани и собствениците на  имоти в горите.