Кметът Живко Тодоров: Мащабният ВиК проект създава неудобства, но е жизненоважен за Стара Загора

Работна среща организира вчера кметът на Стара Загора Живко Тодоров с управителя на „Водоснабдяване и канализация” инж. Росен Найденов, гл. инженер на дружеството Пеньо Пейков, директора на Регионалния исторически музей Петър Калчев. В обсъждането на мащабния ВиК проект, който се изпълнява в момента, взеха участие още зам.-кметът на общината Йордан Николов, представители на дирекциите „Транспорт” и „Екология” и „Строителство” на Общинска администрация, на фирмите, изпълняващи дейностите, както и експерти.

„Проектът, който ВиК дружеството реализира в момента, е жизненоважен за нашия град. Той ще намали загубите на вода, ще намали авариите. Неговото изпълнение е необходимост. Въпросът е как това да се случи с по-малко неудобства за старозагорци”, каза в началото на срещата кметът Живко Тодоров. „Ние държим да се работи по-бързо – в момента дейностите се извършват по улиците „Августа Траяна”, „Боруйград”, „Васил Левски”, „Иречек”, по булевардите „Митрополит Методий Кусев” и „Св. Патриарх Евтимий”, предстои и по ул. „Хан Аспарух”. Желанието ни и усилията ни са насочени към интензивна работа по тези главни артерии до края на лятото, за да се възползваме от по-малкото хора в града, а след 15 септември да се действа по по-малките улички”, подчерта Тодоров. „Имаме намерение да свършим работата в цялост – т.е. след приключване по дейностите за разкопаване и полагане на тръби, след това заедно ще възстановим настилката и ще държим това да е еднократно и качествено”, допълни Тодоров.

„Обхватът на проекта е „широкият център”, както го знаем старозагорци. От изток е до бул. „Св. Патриарх Евтимий”, на запад е до ул. „Димчо Стаев”, на север до ул. „Августа Траяна” и на юг до ул. „Братя Жекови”. В този квадрат са съсредоточени и най-големите проблеми, които имаме – с аварии, загуби на вода и други”, обобщи главният инженер на ВиК Пеньо Пейков.  Улиците, по които досега не е имало разкопаване, са предизвикателство, стана ясно от думите на инж. Пейков. „Решихме да започнем от най-трудното, за да осигурим време и на музея за тяхната дейност. Бавят ни обаче законните срокове на процедурите, когато говорим за археология”, допълни инженерът. Той добави още, че са договорили с управляващия орган, когато се  нарушава над 50% от ширината на улицата – по договор да са длъжни да ремонтират целия участък.

Директорът на Регионалния исторически музей в града Петър Калчев бе категоричен, че те също работят на максимум, но се съобразяват с новите артефакти, които биват откривани при изкопите. „Тази централна част на града не е била разкопавана и находките имат нужда от нашата съвестна работа”, каза той.

„С Общината и „Строителния надзор” работим в екип да подобрим в срок и  качествено ВиК инфраструктурата, както и да минимизираме негативите на обществото”, допълни и управителят на държавното дружество за Стара Загора инж. Росен Найденов.

По време на срещата стана ясно и че е изключен вариантът да се работи „на парче”, тъй като системата е едно цяло и трябва да се премине през тестове и изпитвания на водопроводната мрежа преди да се пусне в експлоатация и асфалтира.

Ресорният зам.-кмет Йордан Николов сподели, че се съблюдават схемите за движение на автомобилите, за да бъдат максимално удобни за хората в периода на работа по проекта.

Кметът допълни, че по повод множеството сигнали за запрашеност в района на дейностите, е взето решение да се полага временно фрезован асфалт, а не само пръст, за да се избегне вдигането на прах.

Взето бе решение Община Стара Загора да състави списък с всички неправилно възстановени участъци и тези, които не са били качествено отремонтирани, както и те да бъдат оправени от ВиК в следващите няколко седмици. Общината поиска от дружеството по-често оросяване на участъците, в които се работи, както и спазване на сроковете за строителните дейности. От страна на администрацията бе поет ангажимент за увеличаване на миенето на околните улици.