След жалба на болници: Съдът спря новите заплати на лекари и сестри

Тричленен състав на Върховния административен съд спря действието на текстовете в Националния рамков договор между лекарския съюз и здравната каса, с които от 1 август лекарите трябваше да получават минимална заплата от 2000 лв., а сестрите – от 1500 лв.

Това става по жалба на Националното сдружение на частните болници, към която са се присъединили веригата болници “Сърце и мозък”, сдружението на общинските болници в България и други болници.

Увеличението на основните заплати в здравния сектор, в който все още има множество лекари и сестри, които получават минимални работни заплати, и директори на болници, включително и държавни, които са милионери, беше една от основните цели на “Продължаваме промяната”.

Тези стъпки предвиждат задължение за болниците да отделят 50% от приходите си за заплати на медиците, а ако не достигнат нивата на увеличените заплати до 1 август, да получават по-малко увеличение на цените на клиничните пътеки, по които здравната каса плаща на болниците. Увеличението в договора е средно с 25% на цените на всички пътеки, като има и такива, които са с увеличение 40-50%.