Трети отборно при мъжете и личен бронзов медал за Георги Георгиев от Словения

С трето отборно място и личен бронзов медал за Георги Георгиев се завръщат пожарникарите ни от провелата се олимпиада по Пожаро-приложен спорт в Словения. Още от първия олимпийски ден, Състезанието при мъжете беше изключително оспорвано, но българските огнеборци не спираха да регистрират лични постижения едно след друго, докато накрая не се наредиха на 3-то място отборно в дисциплината със сума от 6-те най-добри опита от 90.41 сек – отново национален рекорд за България. Черешката на тортата за България в тази дисциплина бе опита на Георги Георгиев, който регистрира резултат от 14.04 сек – постижение, което освен нов национален рекорд на България ( от 14.22), бе достатъчно и да го класира за финала. Във финалното бягане единствено малшанса раздели Георги от медал – след като бе поставил стълбата на последния прозорец втори, кракът му се закачи на перваза и това наложи финиширането му да бъде на ръце, вместо на крака.

В “100-метровата пътека” при мъжете Георги Георгиев отново спря погледите на всички върху себе си, постигайки резултат от 16.68 сек при това с голям резерв. Въпреки, че този резултат не достигна на Георги за финал, той беше достатъчен за подобряване на рекорда на България в двубоя при мъжете – 30.72 сек., с което Георгиев се окичи с бронзов медал на почетната стълбичка. Само рекорд на “100-метрова пътека” липсва в колекцията на Георги, за да се нареди и той до Ванеса като абсолютен рекордьор на България. Но това, което Георги показва на пистата, сочи ясно, че е само въпрос на време и спортен шанс рекорда на пътеката също да бъде подобрен. Отборно в тази дисциплина жените са 7-ми, а мъжете са 4-ти. Ванеса Хаджийска постигна резултат от 18.44 сек, с което подобри личното си постижение и счупи националния рекорд на България при жените в тази дисциплина. По този начин Ванеса се превърна в абсолютна рекордьорка на България при жените, постигайки и двубой от 26.70 сек.

Въпреки, че спортният шанс в дисциплината “Пожарна щафета 4х100 метра с препятствия”, не бе на страната на нашите отбори, те се представиха достойно, като мъжете се класираха на 4-то място с резултат от 60.90 сек, а жените се наредиха 8-ми с постижение от 75.95 сек.

За съжаление в дисциплината “Бойно разгръщане на мото помпа” – противопожарна атака, не успяхме да стигнем до призови места. Отборът на мъжете остана 5-ти.

Припомняме, че в олимпидата в Словения, една от 17-те държави взели участие е България.

Националите ни по пожароприложен спорт трети в “Изкачване с щурмова стълба” в Словения