Слънчев бряг в България и Мармарис в Турция са най-евтините почивки

Слънчев бряг в България и Мармарис в Турция са най-евтините от 16 популярни европейски курорта, сочи годишният доклад за семейните почивки на Post Office Travel Money. Той разкри най-евтините европейски дестинации за лятна почивка в момент, когато като британците се борят с кризата с разходите за живот.

България и Турция са на първо място в новия доклад, който разкрива най-евтините туристически горещи точки за британците, борещи се с кризата с разходите за живот.

В доклада “Плажен барометър”, изготвен съвместно с туристическата компания Tui, се посочва, че разходите за 12 обичайни неща по време на ваканцията , сред които семейно хранене, напитки, слънцезащитен крем, репелент срещу насекоми и плажни принадлежности – от кофички и лопатки до лосиони, сладолед и разходка с водно колело, в двете дестинации са около 86 паунда.

Докладът показва, че местните цени в Мармарис са се удвоили в сравнение с лятото на 2019 г., въпреки че сривът на турската лира оттогава е помогнал да се намали ефектът.

Това означава, че британците следва да очакват да платят почти 11% повече, отколкото преди три години в Марамарис, в сравнение с 8% в Слънчев бряг.

Въпреки повишенията, разходите в двете дестинации са с над 20 % по-ниски от тези в най-евтиния курорт в еврозоната – португалския Алгарве, където цената на 12 продукта е 108 паунда.

Фуншал, Мадейра, е следващият най-евтин курорт – 125 паунда, следван от Коста дел Сол, Испания – 127 паунда и Корфу, Гърция – 133 паунда.

Най-скъпа, според барометъра, е Ибиса с цена от около 186 паунда, следвана от Пулия, Италия, с цена от около 185 паунда.

От 2019 г. насам обаче цените са се понижили както в Ибиса, така и в Пулия, съответно с 4,9% и 5,2%.

Най-голямото увеличение на цените се наблюдава в Крит с 37,7% ръст, където оценяваните 12 продукта сега струват около 161 паунда.

Докладът показва, че цените са се повишили в три четвърти от включените 16 европейски дестинации в резултат на по-високите цени на храните и напитките в курортите и спада в стойността на стерлинга.

Средното увеличение на разходите в наблюдаваните курорти е 13,3%.

Британските туристи страдат от скорошния спад на стойността на паунда, който в момента се търгува на 1,17 евро, след като през април достигна най-високата си стойност от 2022 г. – 1,21 евро.

Ник Боден, ръководител на отдел Post Office Travel Money, в който се извършва една четвърт от валутните трансакции в Обединеното кралство, заяви: “Неотдавнашният спад на лирата стерлинг спрямо европейските валути и продължаващата несигурност относно нейното представяне през следващите седмици означават, че това лято за семействата ще бъде от решаващо значение да запазят строг контрол върху разходите в курортите, за да избегнат изчерпване на бюджета за почивка.

“Открихме големи разлики в цените в 16-те изследвани дестинации, особено в 13-те курорта от еврозоната. Това прави двойно по-важно почиващите да си напишат домашното и да предвидят внимателно бюджета си, за да покрият разходите си в курорта, който посещават. Установихме също, че цените могат да варират значително между курортите в една и съща държава. В Гърция например разходите според барометъра бяха със 17 % по-ниски в Корфу, отколкото в Крит.”

Докладът разкрива също така, че почти три от всеки пет семейства (59%) планират пътувания в чужбина тази година, но над три четвърти от тях (76%) са надхвърлили бюджета си с почти 38% при последната си почивка, като са похарчили 243 паунда допълнително при среден бюджет от 644 паунда, който са си определили.