Национално честване „Шипченска епопея“ 2022

145-та годишнина от Шипченската епопея тази година ще бъде отбелязана с две нови възстановки край Паметника на Свободата.

Празненствата ще започнат на 15 август, като кулминацията ще бъде на 20 август, когато Национално дружество „Традиция” ще пресъздаде две исторически събития – ден първи на отбраната на Орлово гнездо и речта на Цар Борис III при откриването на Паметника Шипка. И двете възстановки са нови и ще се проведат на връх Св. Никола.

На 26 август се навършват 88 години от откриването на Паметника на Свободата. За първи път тази година ще бъде представена речта на цар Борис III, която той произнася по време на тържественото му откриване през 1934 г.

Тази година Областна администрация Габрово обявява конкурс за инициативи за съпътстващи събития в рамките на Национално честване „Шипченска епопея“. Целта е да се провокира интерес към историческото събитие по интересен и различен начин в градска среда и да се провокира участието на общността към организацията му. Организаторите очакват предложения за алтернативни локации за инициативите и желание на творчески и неправителствени организации за изява.