Зърнопроизводителите готвят протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) започва протестни действия срещу безконтролния внос на слънчоглед и други селскостопански продукти от Украйна, веднага щом очакваното служебно правителство встъпи в длъжност. Председателят на Зърнопроизводителите са категорични, че ще затворят със селскостопанска техника пътища, по които минава основно вносът от Украйна.

От 16 юни до сега в България са внесени 280 хиляди тона украински слънчоглед, който директно е постъпил в преработвателни предприятия, откъдето произведеният продукт се представя като български, без да се мисли за здравето на потребителите.

От безконтролния внос ще пострадат малките, и средните земеделски производители, защото нямат складове за съхранение на реколтата и търговците ще изкупят слънчогледовото семе на ниски цени. “А ни очаква нова стопанска година, есенна сеитба с пет пъти по-скъпи торове и високи наемни цени на започващите търгове за държавни ниви”, каза председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите.