Книги за смет

С равносметка от събрани близо 12 тона пластмаса приключи пролетното издание на екологичната инициатива „Книги за смет”. Тя се организира за десета поредна година.

Първият етап от националното турне на кампанията се състоя през месеците май и юни. Според регламента на „Книги за смет” всеки, който предаде килограм годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна книга по избор. По данни на организаторите с всяка изминала година популярността на инициативата расте, а с нея нараства и количество събрана пластмаса за рециклиране. В пролетния етап на кампанията през тази година са раздадени общо 11 800 книги, а резултатите за събраната пластмаса по градове показват, че първенци по най-много предадена пластмаса са жителите на Варна (2200 кг), следвани от тези на Велико Търново (2100 кг), Русе (1300 кг) и Стара Загора (1200 кг).

Всички събирани през годините пластмасови отпадъци се рециклират от „ЕКОПАК България”, партньори на инициативата от самото й начало. От първото издание на „Книги за смет” досега за рециклиране са предадени над 100 тона пластмасови отпадъци и са раздадени над сто хиляди книги.