Църквата влиза в гимназията

Учебниците на Църквата се включват в списъка на Министертвото на образованието, които могат да се разпространяват и използват в системата на училищното образование.

“Новите учебници на Църквата са забележителни с подходящо разработените и винаги актуални верови, църковно-исторически, биоетични и социални въпроси, от отговорите по които гимназистите имат особена нужда, за да изградят своя устойчива идентичност, положителна ценностна система и градивно отношение към живота. Съдържанието на новите църковни учебници по Православие дава правилен ориентир на младежите и девойките във времена, в които доминира голяма поляризация на мненията и едновременно – объркващ светогледен и религиозен плурализъм, БПЦ умело предлага на младите да вникнат в нейната изпитана и неизменна вяра и в ненадминатата й евангелска нравственост”, съобщават от Синода.

Така светата Църква препотвърждава пред новите поколения, че да си добродетелен не е старомодно и че да си православен християнин е подвиг, който води човека към отхвърляне на порока, към придобиване на вътрешна сила и праведност, към плодовито служене на ближните и Бога, към святост  и вечно спасение.

Новите учебници на Св. Синод за 8, 9 и 11 клас могат да се използват в българските училища от новата 2022 / 2023 учебна година, наред с прилаганите до този момент учебници от 1 до 7 клас включително.

След тях в предстоящата година предстои да бъдат изготвени  и последните два учебника на БПЦ-БП – съответно за 10 и 12 клас, с което конкурсната процедура на МОН ще приключи.

За прогимназиалната и гимназиалната възраст синодалните учебници са единствени. Няма предложени учебници от други издатели.

Учителите могат да получат безплатно учебниците за водените от тях групи ученици през новата учебна 2022/2023 г. Това се отнася както за преподавателите в светските училища, така и за тези в църковните училища. След края на учебната година учебниците се депозират обратно в училището – за следващия випуск. Само учебниците за 1 клас се подаряват на учениците.

За получаване на синодалните учебници директорите или учителите трябва да се свържат със съответната митрополия, в чийто диоцез  се намира училището / училищата им. Това следва да стане в края на м. август и началото на м. септември 2022 г. Всеки учител трябва да изпрати до администрацията на митрополията своята заявка – свободен текст, включваща име, контакти, училище, населено място, форма на обучението по Религия, брой групи и необходимите бройки учебници според класовете, в които ще протича обучение по Православие.