Как пестят ток и газ държавите в Европа?

Някои градове и държави вече са започнали да предприемат действия за намаляване на потреблението на енергия преди зимата.

70% от енергията на Франция идва от ядрени източници, въпреки това страната ще се стреми да намали потреблението на енергия с 10% през следващите две години. На магазините с климатик е казано да държат вратите си затворени или ще бъдат изправени пред глоба от 750 евро.

Забраната за осветена реклама между 1 сутринта и 6 сутринта също беше разширена, за да обхване цялата страна в опит да се постигне тази цел.

Германия използва предимно газ за отопление – само около 15 на сто отиват за производство на електричество. Но властите в цялата страна намират начини да намалят потреблението и в двете области.

На северозапад Хановер стана първият голям град, който въведе мерки за пестене на енергия. Това включва намаляване на използваната топла вода при душове и вани в съоръжения като развлекателни центрове. Общинските сгради също вече не могат да се отопляват до повече от 20°C, а мобилните климатици или вентилаторни печки, са забранени.

Други германски градове изключват осветлението и фонтаните на обществени места. В сряда вечерта около 200 исторически паметника и общински сгради в Берлин бяха потънали в мрак.

Гърция разкри „работен термостат” през юни, който има за цел да намали потреблението на енергия с 10% тази година и след това с 30% до 2030 г.

Климатиците не могат да се настройват на температури по-ниски от 27 градуса в обществени сгради през лятото, а офис служителите са призовавани да се уверят, че компютрите им са изключени в края на деня.

Въвеждат се и редица мерки, които да направят сградите по-енергийно ефективни.

Италия работи по план за намаляване на потреблението на енергия от началото на юли. Спешни мерки, включващи предсрочно затваряне на магазини, се обмисляха  миналата седмица.

Нито едно от тези нови ограничения все още не е въведено, но от май не е разрешено климатиците в обществени сгради да поддържат температури по-високи от 19 градуса през лятото или 27 градуса през зимата.

От 2023 г. основните потребители на енергия (тези, които използват повече от 50 хил. киловатчаса електроенергия) в Холандия ще трябва да намалят потреблението на енергия. Холандското правителство обяви в началото на юли, че ще бъде задължително компаниите да инвестират във всички възможни енергоспестяващи мерки, ако изразходваната от тях сума може да бъде възстановена в рамките на пет години.

Това е част от усилията на страната да сложи край на зависимостта от руските изкопаеми горива и да намали въглеродните емисии.