Лекарства изчезват от аптеките

В 72 на сто от случаите даден медикамент започва да липса заради свърхтърсене и невъзможност на производството да догони търсенето, сочат данните на Европейската агенция по лекарствата. Такъв е случаят с лекарството за отслабване в световен мащаб.

В списъкът на лекарства в недостиг на ЕМА са 15 лекарства. Това са лекарства, които се покриват от здравните фондове напълно или частично.

Последните три години наблюдаваме изключително критични ситуации, уникални по отношение на недостига на медикаменти, като в повечето случаи причините са производствени, свързани с националните особености на веригите на снабдяването с лекарства, особено по отношение на скъпоструващите лекарства, а също и заради изтегляне на лекарства от българския пазар.

Друг проблем е образуването на цена за дадения продукт, което също е на разрешителен режим. Това, което може да съкрати сроковете, е тези цени, които получават продуктите от паралелен внос за еднакъв и подобен вече утвърден на единния европейски пазар продукт и цена, да получават автоматично цената, без да се минава пред процедура по разрешаване. Тя трае по закон 30 дни, но понякога отнема около два месеца и това забавя достъпът на продукта до пациента и аптечния пазар с 8 месеца.