Юбилейна изложба на Тодор Ковачев в зала „Байер“

В зала „Байер“ бе открита Юбилейна изложба – живопис на твореца Тодор Ковачев. Това е втората му самостоятелна изложба и е посветена на 80-годишния му юбилей. В нея са показани 42 цветни рисунки от последните три години творчество. Вдъхновена е от неговата внучка Елизабета Клементе, която е и негова муза през годините.

„Вие сте човек, който държи на историята, защитава я и разпространява. Каузата, за която се борите, да бъде създадена „История на художниците“,  е незаменима и задължителна. Хората трябва да познават историята си и създателите ѝ особено когато е свързана с изкуството. Поздравявам ви, бъдете здрав и ни радвайте с творбите си още дълги години“, приветства рожденика зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

Тодор Ковачев получи признателни подаръци от своето семейство, от Община Стара Загора и от председателя на Съюза на българските художници в Стара Загора Милен Алагенски.

„Благодаря на своята внучка – Бети, която върна страстта ми към рисуването. Една от най-големите ми мечти е да намеря човек, на когото да се доверя, за да продължи пътя на творчеството.  И днес смело мога да кажа, че го открих. Искам да подаря един плакет от дома на художника, създаден преди 40 години и даван на най-важните ни гости.  Сега го предавам на Милен Алагенски, единственият, който ми вдъхна надежда, че изкуството има бъдеще с хора като него“, обяви Тодор Ковачев.

Художникът е роден през 1942 г. в Александруполис. Завършва висшето си образование в един от първите випуски на Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“. Той е четвъртият старозагорец, завършил този факултет. Негова работа са  графичните знаци и логотипове на хотелите „Верея“, ‚Железник“, фабрика „Брикел“, логата на Общинския духов оркестър и читалище „Родина“, плакетите – знаци на международния пленер „Дружба“ и скулптурния симпозиум в камък през 1987 г. и 1989 г., логото на първата частна старозагорска галерия „Гама“ и още много знатни произведения из цялата страна. Именно той е и един от първите старозагорци с изложба в град София. Съучредител и основател на Ателието на младия художник Стара Загора и е в основата на създаването на дома на художника в Стара Загора, както и уредник в ГХИ Стара Загора, а в края на кариерата си работи като преподавател.