39-годишен мъж от Стара Загора ще ходи отново след уникална операция

39-годишен мъж от Стара Загора ще ходи отново, благодарение на иновативна операция в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Използван е биологичен метод – присаждане на костен материал от тъканна банка от трупен донор, който по естествен начин подпомага зарастването на увредения крак.

На 1-ви октомври миналата година Слави Райков претърпява катастрофа с мотор и получава фрактура на лявото бедро. Лекуван е оперативно в друга болница – фиксация с плака. През февруари 2023 г. се установява несрастване на фрактурата, с данни за инфекция. Това налага повторна оперативна намеса. При нея травматолозите на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” отстраняват металните импланти, при което се открива тежък костен дефект в областта на счупването и той е запълнен с биологично стъкло. Самото счупване се стабилизира отново с плака, като бива присадена кост от трупен донор.

Старозагорецът е вторият млад пациент, при когото от Клиниката по ортопедия и травматология използват физиологичния подход в рамките на седмица. Сега на 39-годишният мъж му предстои дълго възстановяване.

 

Снимка: 24 часа