Повдигнаха обвинение на шофьора на катастрофиралия автобус

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем 40 годишния гражданин на Република Сърбия, за това, че на 14.08.2022 г. на автомагистрала „Тракия“ в района на км 217 в землището на община Стара Загора, при управляване на моторно превозно средство – автобус „МАН“ със сръбски регистрационен номер, нарушил правилата за движение по пътищата, а именно чл. 20 от Закона за движение по пътищата – „водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват“, и с това по непредпазливост причинил средни телесни повреди на повече от едно лице, а именно 12 деца на възраст от 6 до 16 години и двама възрастни – престъпление по чл.343, от Наказателния кодекс.

Веднага след пътнотранспортното произшествие на място шофьорът е бил тестван с техническо средство за употреба на алкохол и наркотични вещества. Уредът е отчел нулеви резултати.
И в момента продължават действията по разследването под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора. Приобщават се писмени доказателства, назначават се експертизи. Делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Стара Загора да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.