Първите преговори за прекратяване на Руско-турската война се водят в Казанлък

Първите официални преговори за прекратяване на военните действия по време на Освободителната война между Русия и Османската империя се провеждат в Казанлък през месец януари 1878 година. Домакини на срещата между представителите на двете държави са известните розотърговци Димитро и Ботьо Папазоолу. Те обаче завършват с неуспех и войната продължава.

Братята Димитро и Ботьо Папазоолу по онова време са сред най-влиятелните чорбаджии в града. Те са собственици на първата търговска фабрика за розово масло в България. По време на Руско-турската война фамилията не остава равнодушна към борбата за свобода. Освен че неколкократно приемат в дома си Васил Левски и даряват пари за революционния му комитет, по време на Руско-турската война в къщата им се установява и генерал Гурко.

В нея се провеждат и първите преговори за прекратяване на сраженията. До тях се стига след падането на 22-хилядната армия на Вейсел паша край село Шейново. Уплашени от развоя на събитията от турската армия, изпращат двама парламентьори да преговарят за спиране на военните действия. За срещата в дома на братята Папазоолу пристига лично главнокомандващият руската армия – Николай Николаевич.

Сметките на турските парламентьори се оказват криви, защото руската армия всъщност решава да продължат военните действия и по този начин да се стигне вече колкото може Турция да бъде притисната пред Цариград, за да се водят вече следващите преговори.

Днес къщата, която пази спомените от онова време, може да се види в центъра на Казанлък.