145 години от епичните боеве на Шипка

С възстановка на откриването на Паметника на Свободата започна кулминационния ден от честването на 145 години от Шипченската епопея. Актьорът превъплътил се в цар Борис III припомни неговите думи.

Тържествената част продължи със Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който прие строя на гвардейската част.

Свободата на Шипка и паметта за героизма са нашето спасение и обединение. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на тържествена церемония за честване на 145 години от Шипченската епопея на историческия връх.

Пред барелефите под историческия паметник директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ представи фотодокументалната изложба „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“, която музеят организира със съдействието на Държавен военноисторически архив – Велико Търново.

А след това Военни от няколко випуска на военните училища се събраха на връх Шипка за честванията и направиха Историческа снимка за спомен пред Паметника на Свободата.

Нова възстановка представи Казанлъшкия клуб “23 Пехотен Шипченски полк” към Национално дружество “Традиция”, в която се включиха 280 души от 42 клуба в страна, а какво е по-различното ни разказва Николай Байнов.

В тържествата вниманието беше насочено към Българската армия и военната професия. Беше представена националната кампания „Бъди войник на Шипка“.

.

БТА