Българското вино е сред най-добрите в света

Българското вино е сред най-добрите в света. Последните две години са изключителни години не само за розовото вино, а за българското вино като цяло. Случиха се толкова значими винени събития, на които България беше домакин, в това е категорична винения експерт Анна Дундакова.

Много историци считат Тракийската низина в България за един от най-старите райони за производство на вино в света. Археологически доказателства сочат, че вино е правено преди 7 000 години от членове на култа към Дионис, гръцкия бог на виното.

Тук в България имаме низини с мек климат, хълмове и морско влияние, които осигуряват перфектна среда за отглеждане на хубаво грозде. Добре известно е, че хубавото вино се прави от хубаво грозде, точно заради това българското вино е сред най-хубавите в света. българското вино изправя ръст, излиза от регионалната си ниша и демонстрира сериозен капацитет.

Розетата са неделима част от това ново лице на нашето вино. Като модерни технологии те първи последваха световните тенденции, поведоха потребителския вкус и завзеха дял от пазара, неподозиран за елегантната им същност.
Виното е жив организъм и следва динамиката на живота ни. За розетата непрекъснато се отварят нови потребителски хоризонти, казва Дундакова.

А същевременно интерактивна карта показва 12 винено-кулинарни дестинации на България с туристическите забележителности по маршрута и типичните за региона ястия и напитки, съобщиха от Министерството на туризма, на чийто сайт е достъпна дигитализираната карта. Дестинациите са разработени по проект “Сподели България“ съвместно със земеделското министерство.

Така пътешествениците гастрономи ще могат с един клик върху избрания от картата маршрут да получат информация за атракциите по него, типичните кулинарни специалитети и виното, характерни за района. Включено е и описание на туристическите забележителности в дестинацията, всяка е отбелязана с точното си географско местоположение. Това може да помогне на туристите по-лесно да намерят тези обекти, които искат да посетят, коментират от Министерството на туризма.