Енергийният министър: Преговори с “Газпром” само по действащия договор

Преговори с „Газпром” може да се водят само в рамките на сега съществуващия договор. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Росен Христов.

„Ако на някой все още не му е ясно, ситуацията със сегашния договор е следната – имаме договорени 3 млрд. куб.м на година. Задължително трябва да използваме 80% от тях. В противен случай трябва да ги платим, без значение дали ги използваме или не”, обясни той. До момента са използвани 1 млрд.куб.м., т..е “трябва да платим за още 2,4 млрд. куб.м.”, обясни служебният енергиен министър. “Ако не се възползваме от договора и не изтеглим количествата, така или иначе вероятно отиваме на арбитраж с потенциална възможност да загуби 7, 8 или 9-цифрени суми. Това е нещо, от което тази държава най-малкото има нужда сега”.

По думите му цената на газа, който бихме получили според договора, който сега имаме с „Газпром”, е близка до тази, която получаваме от Азербайджан.

„За сравнение мога да ви кажа, че тези два танкера, които сега ще разтоварят през септември и които предишното правителство договори, са с цена от около 50% по-висока от тази на газа, който бихме получили в рамките на сегашния договор. Това са стотици милиони, които всички ще трябва да платят”.

Според Христов колкото повече се смесва политика с икономика и предизборна кампания с икономика, толкова по-зле стават нещата за крайния потребител.