Новата ракета на НАСА е оборудвана с български видеокамери

По конструкцията на новата 98-метрова ракета на НАСА – Ес Ел Ес (SLS, Спейс лонч систъм) са разположени четиринадесет камери, изработени от български инженери, съобщи за БТА. Вчера, по време на първия полет на ракетата Артемис 1, от стартовия комплекс 39B в космическия център “Кенеди” във Флорида, оптичните уреди ще контролират работата на двигателите, излизането на горивото, откачването на степените и освобождаването на новата спускаема капсула “Орион”.

Камерите, които ще следят полета към Луната, са от линията Bobcat, а техен главен конструктор е инж. д-р Петко Динев, възпитаник на популярния физик Теодосий Теодосиев от математическата гимназия в Казанлък. Създадени са във фирмата на казанлъчанина и издържат на температури от минус 40 до плюс 85 градуса, много силни вибрации и ускорение 100 пъти по-високо от земното. Сънародникът ни е автор освен на конструкцията, и на кода, и на схемите на космическия оптичен уред, а всички платки на камерите са тествани в България. Насищането на компоненти върху тях, подготовката и изработването на корпуса им също са осъществени у нас.

Камерите са сглобени в офиса на компанията в Бока Ратон, Флорида, също от българи, както и трасировката на платките. „Можем с гордост да кажем, че изделията са дело на български ум и ръце”, отбелязва Петко Динев. Казанлъчанинът е доктор на науките в САЩ и е работил в лаборатория в Стара Загора, където правели системи за лазерна локация, с цел откриване шпионските спътници на САЩ. Бил е и асистент в Техническия университет в София. През 1996 г. защитил докторантура по цифрова обработка на изображенията в Атлантик юнивърсити, Флорида. Шест месеца след пристигането му в САЩ започнал работа в НАСА, пет години по-късно преминал в сферата на телекомуникациите.

В компанията си Динев произвежда в момента, освен камери и видеокарти, цифроващи информацията в компютър, и системи за автоматичен контрол на производството.