Потвърдиха датата за приемане на еврото

Служебният кабинет подготвя закон за приемане на еврото. Това обяви след заседанието на правителството служебният вицепремиер Атанас Пеканов. Целта е предложението да бъде разгледано от редовен парламент.

Само техническата част по въвеждането на еврото отнема близо 18 месеца. Приетият оперативен план от редовния кабинет на Кирил Петков дава ясни срокове и задачи към институциите – как ще става превалутирането, обръщането на депозитите, заемите, как ще работят агенциите, така че да можем на 1 януари 2024 г. да имаме техническа готовност за приемане на единната европейска валута.

За защита на потребителите е предвидено 3 месеца преди въвеждането и 9 месеца след въвеждането цените да се публикуват и в лева и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирнето за повишаване на цените. Курсът ще бъде фиксиран към текущия, когато стане приемане на еврото. Специално за търговците е предвидено да има двойна каса в евро и лева, в рамките на 1 месец само, за да не се натоварват те с наличността на двойна каса по-дълго време и да трябва да държат наличности и в двете валути.