Скокът на газа изправи общинските болници пред колапс

Повечето общински болници в страната изпитват затруднения с плащането на сметките за ток и газ. Част от тях се справят с покриването им, но изразяват тревога, че няма да е задълго и може да се отрази на средствата им за персонал. До 1 ноември трябва да приключи подмяната на отоплителната инсталация на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович” Стара Загора, което ще доведе на частично намаляване на разходите за отопление на сградата през настоящия зимен сезон. Това съобщи за Радио Стара Загора директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.

По думите на проф. Йовчев разходите за отопление на здравното заведение, което е на газ, са скочили тройно от края на миналата година. Ръководството на болницата търси още алтернативи за сваляне на сметките, като на този етап са се спрели на когенерация, която е част от системата за производство на електроенергия чрез газ, каза още проф. Йовчев и уточни, че необходимата сума за инсталирането на системата е в размер на 250 хил. лв. 

Към момента болницата разполага с един когенератор, който се намира в клиниката по инфекциозни болести, а сега целта е да се осигури такъв и за голямата сграда.