„Моление“ и „Тържествена увертюра 1812“ на брега на Древния Севтополис

Под преобразеното небе на брега на язовир Копринка край Древния Севтополис, казанлъчани и гости на града се насладиха на две знаменателни  творби „Моление“ и „Тържествена увертюра 1812“, дирижирани от Негово Високо Преосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, съвместно с Държавна опера Стара Загора и хор “Петко Стайнов”.

„ Моление“ е оратория от Найден Андреев, изградена на базата на молитвени песнопения на православната ортодоксална църковна музика. Написана за голям оркестър, хор и солист. Трупата на Старозагорската опера изпълнява няколко от тези части , които преливат една в друга. Диригент е Старозагорският Митрополит Киприан. Солист на ораторията е Емилия Иванова, която определи нощта на концерта като магична.

Във втората част беше изпълнена „Тържествена увертюра 1812“ – във версията с хор от Пьотр Илич Чайковски. Тази увертюра до ден днешен има голяма популярност заради ефектното си звучене, което на финала в оригинал е съпроводено с камбанен звън и оръдейни залпове.

Специалният концерт бе кулминацията на Празници в долината на тракийските царе 2022 и последна вечер от превърналото се в традиция гостуване на Държавна опера Стара Загора на брега на язовир Копринка.

Празничната вечер завърши с тържествена заря в небето над Древния Севтополис.