Честване в Казанлък: 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия!

Празничният 6 септември – Ден на съединението на Княжество България с Източна Румелия събра на историческото място за благата вест – дворът на храм „Свети Йоан Предтеча“ родолюбиви казанлъчани на различна възраст.

Събитията по обединението на българската държава припомни директорът на Общинска библиотека „Искра“ Теодора Георгиева. Тя определи усилията на българите, разделени по силата на несправедливия Берлински договор като „безпрецедентен пример за всенароден подвиг“. Теодора Георгиева отличи героите на тази всеобща победа и призова за признателност: „Да отдадем същата почит и признателност на онези, които са останали безименни в това свято дело – защото тогава управляващи, войска и народ бяха едино цяло – съединени, в името на България!“. Историческото слово продължи с разказ за това как казанлъчани научават радостната вест от пристигналия от Пловдив пощенски куриер: „Камбаните на всички църкви в града забиват тържествено, развяват се знамена. Същата тази съборна църква „Свети Йоан Предтеча“, където се състоя тържественото отбелязване днес, е била препълнена с народ, бил е отслужен молебен от архиерейския наместник, а учителят Ботю Бояджиев държи прочувствена реч. Навсякъде в града ни вестта за Съединението се посреща с искрена радост! С възторг и почести е посрещнат в града княз Батенберг от кмета Костадин Касев и градските първенци, а около издигнатата по пътя от Шипка Триумфална арка се стича множество народ!“.

С кратка музикално – поетична програма момичета и момчета от казанлъшки детски градини, училища и читалища поздравиха за празника своите съграждани.

В началото на Деня на съединението на България бе отслужен тържествен водосвет в паметния църковен храм, а финал на официалното отбелязване даде празничен камбанен звън.

ЧЕСТИТО СЪЕДИНЕНИЕ, КАЗАНЛЪК!