Иван Чолаков връчи днес грамоти на екипите на клиники от УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ и Почетния знак на областния управител

Иван Чолаков връчи днес грамоти на екипите на клиники от УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ и Почетния знак на областния управител на изпълнителния директор на болницата проф. Йовчо Йовчев. Отличията бяха дадени на медиците за проявените професионализъм и себеотрицание по време на лечението на пострадалите при катастрофата със сръбския автобус на 14 август вечерта и за бързите и адекватни действия, спасили живота на малките пациенти.

„За мен е удоволствие да съм днес сред Вас, за да Ви изкажа още веднъж огромната си благодарност за всичко, което направихте в часовете и дните след ужасната катастрофа“, обърна се областният управител към проф. Йовчев и неговите колеги. „В онзи труден и изпълнен с напрежение момент Вие направихте и невъзможното, за да спасите живота на пострадалите деца. За пореден път всички Вие загърбихте спокойствието си, прекъснахте почивката си, за да можете денонощно и  неотлъчно да бдите над малките си пациенти. Вие показахте не само изключителен професионализъм, вие доказахте, че за Вас лекарската професия е призвание, а Хипократовата клетва е дълг, който изпълнявате независимо от обстоятелствата и времето. Без Вашата помощ може би този сериозен инцидент щеше да има много по-трагични последици. Благодаря Ви за Вашата всеотдайност, за Вашите големи човешки сърца, които даряват обич и връщат вярата, надеждата и усмивките по нашите лица!

Този Почетен знак, който ще връча с удоволствие на ръководителя на Вашата болница проф. Йовчев, и тези грамоти са символичен знак на нашата признателност за неуморните Ви усилия да спасявате човешкия живот. За това, че въпреки трудностите, пред които се изправяте ежедневно, Вие продължавате да защитавате достойно честта на българския лекар. Бъдете здрави и силни! Съхранете завинаги в себе си добротата и любовта към професията“, каза още Иван Чолаков.

От името на целия екип на Университетска болница проф. Йовчев благодари за отличията.

„В рамките на 2 часа след катастрофата цялата болница успя да се синхронизира и да заработи като един цялостен организъм и да обслужи всички 42-ма пострадали пациенти. За пореден път нашите лекари доказаха, че са единствените в региона, които могат да се справят при подобни тежки бедствия и аварии. Тук работят специалисти – „диаманти“ в областта на здравеопазването. Всяко болнично заведение може да се гордее с такива лекари. Затова трябва да ги пазим и уважаваме“, каза проф. Йовчев.

Грамоти от областния управител получиха екипите на Спешно приемно отделение, на Клиника по анестезиология, Клиника по детска хирургия, Клиника по ортопедия и травматология, Клиника по гръдна хирургия, Клиника по неврохирургия, Клиника по образна диагностика, Клиника по детски болести, Клиника по хирургически болести и Клиника по съдова хирургия.