„Как се вади шарлан” и какви са неговите ползи за човешкия организъм?

През 20-те години на миналия век в специални работилници шарланът се е добивал от орехи и сусам. Занаятът е бил популярен в южната част на страната. Ореховите ядки се изпичали и смилали, а полученият тахан се е варил с морска сол и специална мая. При пресоването на консистенцията изтичал и шарланът, който се е съхранявал в глинени кюпове.

Ореховото масло е богато е на витамин А и Е, които имат благоприятно влияние върху зрението. Маслото от орехи съдържа есенциални мастни киселини, които не могат да се синтезират в човешкия организъм, а се внасят на готово с храната и заемат важно място в обмяната на мазнините в организма.

Богатото съдържание на ненаситените мастни киселини е едно от най-важните преимущества на ореховото масло, тъй като е доказано, че тези киселини възпрепятстват появата и развитието на атеросклерозата. Подпомага нормалните функции на организма, забавя процеса на стареене, предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Шарланът от орехи се е произвеждал основно в Казанлъшко, Старозагорско, Карловско и Пазарджишко.

Думата шарлан е персийска и означава масло от сусам. У нас е възприета от турския и с нея са назовавани всички растителни масла.

През тази седмица бе поставено началото на Ореховата кампания 2022 г. за населените места в община Казанлък.

Напомняме, че изкупуването на ореховата продукция трябва да става на регистрираните в Общината изкупвателните пунктове. Документите за регистрация могат да бъдат взети от Информационния център на Община Казанлък, Гише №2. Изкупуването на орехите трябва да се случва във времето от 08.00 до 20.00 часа.

Кметовете на кметства, съвместно с РУ „Полиция” – Казанлък организират засилена охрана на ореховите масиви и единични дървета до приключване на кампанията в края на месец октомври 2022 г.