Операта “Турандот” на 15 септември

Първото заглавия в Международния майсторски клас за диригенти, който започна на 12 септември в Държавна опера-Стара Загора е „Турандот” от Джакомо Пучини на 15 септември от 19 часа.

Оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ от Пучини се осъществява от Държавна опера-Стара Загора и с участието на Държавния куклен театър – Стара Загора, но в постановката на 15 септември няма да участват кукли .

„Турандот” е дело на международен творчески екип, състоящ се от доказани творци в двете изкуства – операта и кукления театър. Режисьорите са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/, Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художествено осветление Васко Лисичов /Македония/, пластика Хзе Фу-Чен /Тайван/, хормайстор Младен Станев.

Спектакълът на 15 септември е с участието на  ярък солистичен състав:  Таня Иванова ще изпълни ролята на Принцеса Турандот, Борис Тасков ще бъде Калаф, Русалина Мочукова /Лиу/,Ивайло Джуров   /Тимур/. Участват още солистите Бранимир Недков, Георги Динев, Ивайло Йовчев, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, децата от ДЮСОБ „Маргаритки“ при Държавна опера-Стара Загора и представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Творческият екип залага на класическото представяне на приказната история в операта „Турандот“. В основата на режисьорската концепция е превръщането на китайската принцеса Турандот от дете в жена. Тази трансформация става пред очите на зрителя – Турандот, която подхожда към света около себе си като в игра с кукли, изведнъж се сблъсква с реалността и няма сили повече да се противопоставя. Тя е завладяна от любовта…

Румънският художник Каталин Арборе разгръща безграничния си талант в картини, илюстриращи автентичния китайски национален колорит. Маски, кимона, традиционни китайски костюми, перуки и украшения допълват пищната зрелищност на спектакъла. Зрителите ще бъдат допълнително провокирани от необичаен финал на операта, която не е била завършена от композитора и това позволява известна свобода в интерпретацията /според творческия екип/.

Проектът „Турандот“ разчупва традиционните представи за оперен спектакъл. Не защото е настъпило времето, когато режисьорската фантазия е приключила с обичайните изразни средства и търси всевъзможни начини да се заяви по-„революционно“ на оперната сцена.Това е само посоката, в която търсенето продължава.