БДЖ спира директния влак през Казанлък за Пловдив?

От публикувания в официалния сайт на БДЖ проект на разписанието за следващата 2023-та година става ясно, че директният бърз влак през Казанлък – Пловдив и обратно ще бъде спрян догодина.

От края на 2021 г., когато и железопътната гара в Казанлък навърши 100 години от своето откриване, държавните железници пуснаха два нови влака – единият сутрин от Горна Оряховица през Велико Търново, Дряново, Трявна, Казанлък и Карлово до Пловдив и обратно по същия маршрут от Пловдив в 16:25 часа следобед през Карлово и Казанлък за Горна Оряховица. Всяка сутрин този влак спира в града на розите в 09:29 ч. и се връща вечер в 18:45 ч., а пътникопотока се увеличава все повече. По неясни причини обаче, въпреки интереса към удобната услуга, догодина този влак няма да се движи.

Така след едногодишно удобство, през 2023-та казанлъчани отново ще трябва да си търсят друга алтернатива за пътуване до Пловдив, защото БДЖ ще го предлага само с неудобно прекачване в гара Карлово.

Също така жителите на града няма да имат възможността да използват нощния бърз влак Варна-София, поради причината, че в ново предложения график не е включено спиране в Казанлък.

От страна на Община Казанлък е изпратено становище до Областния управител на Стара Загора Иван Чолаков, за разглеждане проектен вариант на Графика за движение на влаковете за периода от 11.12.2022 г. до 09.12.2023 г., което ще бъде представено на обществено обсъждане в Пловдив, в което Община Казанлък не е поканена да участва.

Казанлъчани и гости на града изразяват надежда от БДЖ да променят решението си и директният влак от Горна Оряховица през Казанлък за Пловдив да бъде запазен или да бъде измислен компромисен вариант, който не ощетява жителите на населеното място.