Хартиените рецепти изправиха фармацевти срещу лекари

Издаването само на електронната рецепта ще ограничи правата на пациентите, ще отнеме възможността им да получават качествено лечение при всички случаи, а някои лекари ще бъдат лишени да практикуват професията си. Затова паралелно с нея трябва да има и хартиена рецепта. Тази позиция изразиха от Българския лекарски съюз, като декларираха категоричната си подкрепа към предложените наскоро промени на здравното министерство, които отменят планирания от 1 ноември курс към преминаване изцяло на е-рецепти и разрешават за неопределено време и двата вида рецепти.

90% от българските лекари искат да останат и двата варианта.

Фармацевтите обаче се обявиха против предложената промяна от Здравното министерство. Те са категорични, че електронната система трябва да стане факт. Според тях тя ще подобри многократно достъпа на пациентите до лекарствата – електронните рецепти не могат да бъдат сбъркани и изписани с липсващи атрибути, а е-рецептата да не се разчете.

От Лекарския съюз предлагат при постъпване на хартиена рецепта магистър-фармацевтът да попълва данните, да запази и хартията в аптеката.

Двата варианта съществуват във всички европейски държави, с изключение на Естония, а в страни като Дания, Швеция, Финландия има 90% използваемост на ел. рецепти.