Плана за устойчива градска мобилност на град Стара Загора ще бъде удължен

Плана за устойчива градска мобилност на град Стара Загора ще бъде удължен до 31-ви декември 2024-та гоаина .Документът се основава на съществуващите практики за планиране и взема под внимание принципите на интеграция, участие и развитие, за да удовлетвори нуждите от мобилност на хората и да създаде по-добро качество на живот в град Стара Загора и крайградските зони.

Концепцията за устойчива мобилност придобива много по-широко значение от преодоляване на трафика и възможност за транспортиране. Тя обхваща цялата връзка на хората с градската структура, където отделните видове транспорт се намесват в цялото и по този начин се въвежда интегриран подход при управлението на мобилността. Целта на европейската транспортна политика е системите за превоз на страните-членки да отговарят на икономическите, социални и екологични нужди на обществото. Планът за устойчива градска мобилност се изгражда и развива на базата на съществуващите документи и е начин за по-ефективно решаване на транспортните проблеми в градовете.

Новата концепция за устойчива градска мобилност има за цел да осигури поефективно и интелигентно потребление на ресурси и енергия, осигурявайки по-висок стандарт и качество на живот за своите жители. Във връзка с разработването на План за устойчива градска мобилност на град Стара Загора са изследвани редица стратегически документи и проекти, които имат пряко отношение за постигане целите на концепцията за устойчива градска мобилност. Поради факта, че част от мерките заложени в Плана за устойчива градска мобилност на гр. Стара Загора за периода 2016-2020 г. Не са реализирани поради липса на източници на финансиране, затова срокът му се на действие се удължава до края на 2024 година.