Стара Загора става учредител на Сдружение на Общинските приюти на бездомни животни

Стара Загора става учредител на Сдружение на Общинските приюти на бездомни животни”. Сред учредителите са Общините Пловдив, Варна, Бургас и други. Сдружението се създава за защита на общите интереси на своите членове, както и за сътрудничество и посредничество между общинските приюти при разработването на общи политики.

Сред основните цели на Сдружението са: да изразява и защитава общите интереси на общинските приюти пред държавните органи, местните власти и институции, както и пред обществеността, да подобрява професионалната квалификация и обществения статус, защита и отстояване на професионалните интереси на своите членове, да подпомага общинските, обществените и държавните организации при разработване на законови и подзаконови нормативни актове и обобщаване на практиката по тяхното прилагане, както и да разработва предложения за промяна и усъвършенстване на законовата уредба, касаеща безстопанствените животни, да служи като гарант за осигуряване на качество в грижата за безстопанствените животни в общинските приюти, да подобрява нагласите на обществеността към хуманно отношение към животните и да повишава културата на отглеждане на собствениците на кучета и насърчаване на тяхната кастрация и регистрация.

В Сдружението може да членуват и почетни членове, без право на глас, които не могат да бъдат избирани в управлението на Сдружението. Почетен член може да бъде физическо лице с изключителни заслуги към Сдружението или юридическо лице, което споделя целите.