Армията преоборудва 12 000 автомати АК-47 „Калашников”

Министерството на отбраната пусна обществена поръчка за модернизация на автоматите за “Калашников” АК-47 за Българската армия. Тя за сумата от 3 милиона и 700 хиляди лева, като със сумата трябва да преоборудват над 12 000 автомата. Това е втора обществена поръчка за тази дейност, пусната тази година. В началото на годината военното ведомство обяви почти същата поръчка, но сумата бе 2 милиона и 800 хиляди лева без ДДС. Тя обаче бе прекратена.

В новата поръчка се казва, че преоборудването на 7,62×39 mm автомат „Калашников” АК-47 с дървен/метален приклад включва подмяна на определени съставни части с нови такива, с което се цели подобряване на тактико-техническите характеристики на автомата, повишаване на ефективността му при воденето на прицелна стрелба в два режима, единичен и автоматичен, от военнослужещите по всяко време на денонощието (ден-нощ), при всякакви климатични условия, за изпълнение на високо-интензивен бой.  Модернизацията засяга 4420 броя АК-47 с дървен приклад и  7730 с метален приклад.

До 19 октомври фирмите трябва да подават своите предложения, като ще се сключи рамково споразумение с избраната компания.

Армията преди години представиха подобрения от “Арсенал Казанлък”  автомат АК-47.  Няколко формирования от състава на 61-а Стрямска механизирана бригада-Карлово  са въоръжени с подобрен нов образец на автомат “Калашников”, като отзивите на военнослужещите са много добри.  Това предвижда монтаж на телескопичен приклад, ложа с планки “Пикатини” и други.