Двудневна Национална научна конференция на тема „Културно-просветна и благотворителна дейност на Българската православна църква в периода от Освобождението до 1944 г.” откриха в Стара Загора

„Честваме три важни годишнини – 130 години от откриването през 1892 г. на Българска духовна семинария в Цариград, чиито пръв ректор е архимандрит Методий, 120 години от освещаването на храм „Свето Рождество Христово“ в Шипка и 100 години от кончината на първия Старозагорски митрополит Методий. В най-новата ни история, безпрецедентно Дядо Методий е една от светлите личности, дала съществен принос за много благородни дела. Венец над тях е и залесяването на баира над Стара Загора и превръщането му в красив парк“, каза в приветственото си слово Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей Стара Загора. Той изказа благодарност към Община Стара Загора и лично към кмета Живко Тодоров за подкрепата при реализацията на конференцията и съпътстващите я събития, както и благодари на Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан за съпричастността и активното участие. Директорът на РИМ не пропусна и Държавния архив в поздравленията си.

Успешна конференция пожела зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Имам удоволствието и честта да ви приветствам и открия този висок форум – значим не само за нашия град, но и за страната. В днешното време, обгърнати от неизвестности за бъдещето, трябва да знаем и възпитаваме онова, което сме наследили. Младите хора нека да познават историята и да бъдат свързани с духовното просвещение, защото това е примерът за всички нас – нравствено поведение и добронамереност. Не е случайно мотото на конференцията, не е случайно, че днес отдаваме почит към всички онези дейци, допринесли за съграждането на Българската църква и държава в моменти на предизвикателства. Провеждането на конференцията в Стара Загора е посвещение – няма друго толкова изявено име в историята на града ни, което да събира толкова съмишленици и последователи. Всеки един човек – от  най-малките дори, знае кой е Митрополит Методий. С уважение и благодарност се обръщам днес и към Старозагорския митрополит Киприан – достоен последовател на Дядо Методий. Нека в негово лице виждаме нова светлина, която възпитава и води следващите поколения“, каза пред участниците и гостите в конференцията Иванка Сотирова.

Благословени думи отправи от трибуната на зала „П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. „Българската православна църква и нейните архиереи винаги с дълбока почит са се отнасяли към труда на историците, чиито цел е да съхранят човечеството, да дават знания за пътя, извървян от нашите предци. В историческите архиви се крият не само факти, но има и опит, и мъдрост, защото както казва древната римска поговорка – времето разкрива всичко“, обърна се към присъстващите в залата Митрополит Киприан. „Нека Бог благослови всички, които с толкова жар подготвиха националната конференция, участниците в нея и всички присъстващи. Вие помагате да не забравяме историята си и да пренасяме вярата и родолюбието, да имаме обич в душите“, допълни още Владиката.

По време на двудневното събитие, ще бъдат почетени и припомнени животът и делото на Дядо Методий, както и културно-просветната дейност на Българската православна църква в първите десетилетия след Освобождението. Организатори са Община Стара Загора, Старозагорска Света Митрополия, Институт за исторически изследвания – БАН, Научен архив на БАН и Регионален исторически музей – Стара Загора.

Пленарното заседание откри водещият проф. дин Лизбет Любенова със своя труд на тема „Духовният свят на митрополит Методий“. В края на първата част от научната конференция ще бъде открита фото-документална изложба „Старозагорският митрополит Методий“ в парк „Пети октомври“.