За да бъдат опазени горите в България, е нужна нова законодателна инициатива

За да бъдат опазени горите в България, е нужна нова законодателна инициатива. Около това мнение се обединиха пожарникари, които обсъдиха проблемите в сектора.

Основна причина за унищожението на горите са палежите. Според експертите с дългогодишен стаж в системата на противопожарната безопасност, 98 процента от всички пожари в горите стават след човешка намеса. Друга причина е сечта.

Нерегламентираното обезлесяване налага да се предприеме законодателна инициатива за компенсаторна програма, която да гарантира засаждане на повече млади дървета.

“Тази сеч, която се извършва, това е от много години и не знаемм защо инстанциите си затварят очите за това нещо – то е очевидно, в много райони на България, че има такъв проблем. Всички виждат, че камиони с трупи се изнасят, че се прокарват безброй пътища в гората, и никой нищо не прави”, казват Гражданско сдружение “България си ти”.

“Цялата периферия на гората, особено тази, която е в червената книга, да бъде наблюдавана с дронове и с камери. Както наблюдаваме улиците, така трябва да наблюдаваме и най- ценното нещо в нашата държава – горите”, смятат още от организацията.