С колко ще се вдигнат лихвите по кредитите у нас?

Лихвите по кредитите у нас ще вървят плавно нагоре – с по-малко от половин процент до края на годината, въпреки рязкото повишение на лихвените нива на Европейската централна банка, твърдят финансови анализатори.

Лихвите у нас ще се повишат, казват експертите, но това ще се случва плавно и с много малки стъпки. Прогнозата е до края на годината да се отразят примерно с 0,3 до 1 пункт догодина.

Клиентите, обаче, могат да се предпазят от поскъпване на кредита си като потърсят предложение за фиксирана лихва. За жилищните кредити тя може да бъде за период от 3 до 5 години. Още по-плавно ще бъде поскъпването на заема за клиенти, които са изтеглили жилищен кредити от банка, която има буфер в лихвата си. Информация може да се получи от регистриран в БНБ кредитен посредник. Въпреки това финансовата предпазливост не е излишна, когато се взима кредит.

Лихвите по депозитите също ще се насочат нагоре. Причината е в промяната на съотношението между заемите и спестяванията през последната половин година.

А през декември централните банкери на Еврозоната ще трябва да решат с колко още ще вдигнат лихвата. Голяма част от членовете на Европейската централна банка са за агресивен подход, докато се овладее инфлацията, дори и това да е с цената на рецесия.