Европейски план за борба с рака

Като част от схемата на Европейския съюз за скрининг на рака, която ще бъде предложена в рамките на европейския план за борба с рака, Комисията представя нов подход към подкрепата за държавите членки да използват в по-голяма степен скрининга за рак. Предложената препоръка поставя акцент върху ранното откриване на ракови заболявания и има за цел да се увеличи броят на скринингите, като се обхванат повече целеви групи и повече ракови заболявания.

Този нов подход, който е основан на най-новите налични научни разработки и данни, ще улесни държавите членки да гарантират, че до 2025 г. съответен скрининг се предлага на 90% от населението на ЕС, което отговаря на условията за скрининг за рак на гърдата, рак на маточната шийка и рак на дебелото черво и ректума. Освен това съгласно новата препоръка се разширява обхватът на масовия организиран скрининг, така че да включва и рака на белите дробове, простатата и, при определени обстоятелства, стомаха.

За да се улесни по-целенасочен и по-малко инвазивен скрининг, с препоръката:

– се разширява и целевата група за скрининг за рак на гърдата, която вече ще включва жени на възраст между 45 и 74 години (засега възрастовата група е от 50 до 69 години).

– се предлага за откриване на рак на маточната шийка да се извършва изследване за човешки папиломавирус (HPV) при жени на възраст от 30 до 65 години най-малко на всеки 5 години, като се вземе предвид ваксинационният статус във връзка с HPV.

– се призовава за тестове за рак на дебелото черво и ректума при лица на възраст 50—74 години под формата на фекален имунохимичен тест с цел профилиране и разпределение, за да може пациентите евентуално да бъдат насочвани към последваща ендоскопия/колоноскопия.

Въз основа на най-новите данни и методи препоръката разширява обхвата на организирания скрининг, така че да включва още три вида рак:

– изследване за рак на белите дробове за настоящите силни пушачи и бившите пушачи на възраст 50—75 години.

– изследване за рак на простатата при мъжете до 70 години въз основа на специфичен за простатата антигенен тест и магнитно-резонансна томография като последващо изследване.

– в регионите с висока заболеваемост и смъртност от рак на стомаха — скрининг за Helicobacter pylori и наблюдение на предраковите стомашни лезии.

В препоръката се обръща специално внимание на равния достъп до скрининг, нуждите на конкретни социално-икономически групи, лица с увреждания и лица, които живеят в селски или отдалечени райони, за да стане скринингът за рак реалност в целия ЕС. Важно е също така да се гарантират подходящи и навременни диагностични процедури, лечения, психологическа подкрепа и последващи грижи. Освен това с препоръката се въвежда редовен систематичен мониторинг на програмите за скрининг, включително различията, чрез Европейската информационна система за рака и Регистъра на неравенствата при раковите заболявания.