ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в с.Ръжена работи по проект за ограмотяване на възрастни

От 16 юли стартира обучението за 230 участници в проект по ограмотяване на възрастни в Обединеното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Ръжена, Община Казанлък. Основната цел е подкрепа на уязвими групи от обществото за осигуряване на достъп до образование и обучение за по-добра реализация на пазара на труда.

Болшинството от участниците в проект „Ограмотяване на възрастни – 2“ – „Грамотността – път към пазара на труда“ са от населени места от община Казанлък, но има и жители на общините Мъглиж, Опан, Котел, Трявна и Хасково. Часовете се провеждат през почивните дни, а участниците идват с огромно желание, споделят от казанлъшкото училище. По проекта са ангажирани 9 учители и в момента попълването на групите продължава. За да завършат съответния клас от курсовете за ограмотяване и придобиване на компетентности в прогимназиален етап, участниците от целевите групи ще явят на изпити. След успешно представяне, те ще получат удостоверения за компетентности в начален етап и свидетелства за компетентности в прогимназиален етап.

„В начален етап на обучение сме сформирали три паралелки, а други три обхващат участниците в прогимназиален курс – за придобиване на компетентности“, разказва директорът на учебното заведение Албена Кръстева. Не се изучават всички учебни предмети. В начален етап липсват физическо възпитание и спорт, изобразително изкуство, музика и технологии и предприемачество, а се изучават български език и литература, математика, човекът и обществото и човекът и природата. От курсовете за компетентности пък отсъстват часовете по физическо възпитание и спорт и музика. Всички останали предмети се изучават, както е и в училище при класовете от 5 до 7 клас. 36 са учебните седмици, които трябва да бъдат завършени по проекта за прогимназията, а курсът за ограмотяване продължава само 5 месеца. Работи се по учебни програми, одобрени от МОН и адаптирани за възрастни.

„Приятно изненадана съм от старта на обучението, силната мотивация и отговорност за участниците в проекта“, обяснява ни зам.-директорът Радка Тотева. „Въпреки, че се налага да работят, много често и в почивните дни, намират начин и хората идват, защото разбират колко важно е да завършат курсовете, не толкова заради документите, които ще получат накрая при финала на обучението, а заради това, което получават като възможности, шансове да придобият знания и компетентности и в крайна сметка да наваксат пропуските в образованието си и да намерят по-добра реализация за пазара на труда“, споделя Тотева. Сред обучаемите има група от Трявна. Те станаха част от проекта благодарение на техния работодател, който е финансирал участието им в обучението, освобождава ги от работа, за да могат да учат, осигурява им превоз. Имаме нужда от повече такива хора, които ще повярват, че всичко може да се постигне с желание и вяра, отчитат учителите от Ръжена. И тъй като проектът им продължава до края на следващата година, и в момента тече записване на още желаещи за ограмотяване в начален курс и в прогимназията.