Министърът на туризма награди Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора

Министърът на туризма Илин Димитров посети Стара Загора по случай 10-тото юбилейно издание на фестивала на виното и културното наследство АВГУСТИАДА и даде старт на голямото събитие.

В кратка работна среща председателят на УС на СХР – Стара Загора Вени Петрова представи работата на Сдружението, постави някои от важните проблеми и подари рекламен сет на министъра, който представя местата за настаняване, хранене и забавление в града, членове на браншовата организация.

Ваканционният морски и зимен туризъм са важни и наистина трябва да останат приоритетни за България, но развитието на регионалните брандове и работата за активизиране на входящия туризъм също трябва да са във фокуса на управляващите, на институциите и браншовите организации, сподели с министър Димитров Вени Петрова.

Тя постави няколко важни въпроса за бизнеса в региона: обезщетения за бизнеса за ток, газ и вода, обезпечаване на бранша с професионални кадри, реален достъп до европроекти и грантове за туризма, приемане на 9 % ДДС за ресторантите и заведенията, така като е и за хотелите, категоризирани по Закона за туризма, включване на регионалните дестинации в националната рекламна стратегия.

Министър Димитров присъства и на среща с турска делегация, която дойде на бизнес посещение в община Стара Загора по същото време.

Част от тази делегация беше Изет Волкан, председател на Търговско – промишлена и индустриална палата в гр. Чорлу, а по-късно се присъедини и Орхан Чеби, президент на TURSAB,  асоциацията на туроператори от европейската част на Турция. Бяха обсъдени общи проблеми и взаимноизгодни действия.

За нас е важно   да създадем благоприятни условия за партньорство в сектор туризъм и аз бих очертала няколко начина, каза председателят на старозагорското Сдружение: да участваме заедно в международни туристически и инвестиционни изложения, вкл. и на трети пазари, да засилим  двустранния туристопоток, да  обменяме информация и опит в администрирането на хотели и курорти, в организирането на учебни програми и техники за обучение на кадри в туризма, в сферата на събирането на туристическите данни и в статистиката, в лицензирането на туристически съоръжения, да стимулираме инициативи за популяризиране на културно-историческите места и паметници с цел двустранно развитие на културния туризъм.

От турска страна проявиха особен интерес към винените маршрути, които Вени Петрова представи и предложи да се направи една обща винена карта на регион Тракия.

Министърът на туризма Илин Димитров връчи на местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите ГРАМОТА за цялостен принос в развитието на региона като културно-историческа и винена дестинация и съпричастност към инициативата за популяризиране на БРАНД БЪЛГАРИЯ.