План за справяне със замърсяването от “Брикел”

По инициатива на министъра на енергетиката Росен Христов се проведе среща с ръководството на ТЕЦ “Брикел”, както и с екип на Министерството на околната среда и водите , начело с министър Росица Карамфилова. Темата бе изисканият от двете министерства план за справяне с регистрираните превишения на нормите за качество на въздуха.

“Проблемът има решение и то е техническо, а не политическо и чрез предизборни протести. Има ясен комплекс от мерки, които могат да доведат до влизане в определените норми, ако не – ще бъдем принудени да преминем към затваряне”, заяви министър Христов. “Не искаме да се стига до затваряне, но няма да правим компромис с ежедневните проверки и спазването и прилагането на закона”, категорична бе министър Карамфилова.

По време на срещата ръководството на “Брикел” представи конкретни краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки , с които да се гарантира работа на ТЕЦ-а в рамките на допустимите екологични норми. Те включват: използването на въглища с ниско съдържание на сяра, подобряване на ефективността на горивния процес, разширяване на сероочистните инсталации, преминаване към намален капацитет на работа и превантивно преустановяване на такава, когато бъде регистрирано наближаване на нормите за качество на въздуха за серен диоксид. Изпълнението на някои от тези стъпки вече е започнало , като министерствата на околната среда и водите и на енергетиката ще оказват непрестанен мониторинг и контрол по неговото прилагане. От страна на МОСВ ще се извършват ежедневни проверки. От предприятието уточниха, че през следващите месеци започва мащабен ремонт на котлите на ТЕЦ “Брикел”, което също ще спомогне за намаляване на неорганизираните емисии.