Рискови предизвикателства в TikTok

Данни от няколко проучвания в чужбина сочат, че социалните мрежи вече са опасност №1 за живота на малчуганите и тийнейджърите. Едва ли някой е предполагал, че ще се стигне до момент, в който TikTok например ще се превърне от развлечение в смъртна опасност. Дрогата, цигарите и алкохолът, които бяха най-големият страх на родителите допреди няколко години, вече изглеждат като забавна детска игра.

ТikTok предизвикателствата са част от ежедневието на тийнейджърите в България и по света вече от няколко години. За тях знае всеки – родители, институции, дори създателите на чат и видео платформите. Мерките срещу това обаче са безлични и напълно недостатъчни. Абдикацията от този проблем доведе до това, че организирането на видео турнирите за смелост (както мнозина тийнейджъри ги наричат) се случва постоянно, и то пред очите на целия свят.

Еволюцията на предизвикателствата, с които децата се захващат, за да се докажат пред своите приятели и дори пред непознати, се случва със скоростта на светлината. В рамките на последните 5 години те са се видоизменили до такава степен, че са в пъти по-брутални, по-опасни и още по-смъртоносни. В началото хит сред онлайн предизвикателствата бяха селфита върху влак или локомотив, лягане на пешеходна пътека, гълтане на презервативи, дори удряне на случайни минувачи. Примерите са безкрайни. Към днешна дата обаче игрите в социалните мрежи загрубяват дотолкова, че дори някои от най-смелите хвърлят кърпата и се отказват, с риск да им се присмеят или да бъдат изключени от групата на „смелите”.

В топ 3 на най-масово практикуваните онлайн предизвикателства сред тийнейджърите е „драконов дъх” или „драконов сладолед”. Само по себе си това представлява ефектен десерт, от който се носи магически пушек, резултат от течен азот. Децата обаче го прилагат в опасна своя игра. Течният азот няма цвят, мирис и вкус. Използва се в модерната молекулярна кухня, където се прилага с изключително внимание, предвид, че азотът е течен при минус 195 градуса по Целзий. Свободно по будките се предлагат така наречените „ледени бонбони”. Приложението им пред камерата обаче може да се превърне в кошмар.

Името на замразеното забавление идва от ефектната пара, която излиза от носа и устата при консумация. Десертът представлява зърнени топчета, които може да бъдат в различни цветове – зелено, жълто или червено. Цветните топчета се потапят в течен азот, а веднага след това се продават срещу 7 лв.  Те са толкова студени, че превръщат слюнката в дъха на децата в заскрежена “пара”. От носа излиза гъст бял дим, какъвто не може да се възпроизведе нито с цигара, нито с обикновена водна пара.

Самият азот не е токсичен, но екстремно ниската температура може да причини увреждане на човешката тъкан, а изместването на кислорода от азот може да доведе и до задушаване. Бонбоните обаче са само повод децата да си спретнат надпревара кой може да издържи най-много на студ. „По-опитните” гълтат и останалата течност от чашката, в която ледените късове се продават. Така си докарват „драконов дъх”.

В топ 3 по опасни предизвикателства между децата в нета попада и задушаването с желе. Желетата в момента са изключително популярни сред децата. Играта всъщност представлява следното. Участниците в нея взимат желето, хубаво покриват с него носа, устата и очите си. Крайната цел е да се издържи максимално дълго без въздух. Рискът от задушаване в подобни случаи е екстремен, коментират специалистите. Още повече ако стане инцидент и някой от смелчаците изгуби съзнание, няма как да се реагира, тъй като надпреварата тече на живо онлайн. Желетата са изключително достъпни, като цените варират от левче до 3,50 лв.

Сред най-опасните към момента предизвикателства, които децата изпълняват в TikTok, се нарежда така наречената игра на „руска рулетка”.  Тя вече не се случва вкъщи, а навън. Тийнейджъри получават за задача да откраднат скъп предмет от магазин или да ограбят човек.