Протестът на РЗИ: Ниски заплати и липса на желаещи да работят в инспекциите

Служителите на Регионалната здравна инспекция предприеха символични протестни действия. Те изразяват несъгласието си с ниските трудови възнаграждения и несъстоялото се увеличение на заплатите, както са договорени в отрасловия колективен трудов договор.

Настояванията на работещите в здравната инспекция са за увеличение на заплатите според постигната договореност в Колективния трудов договор. Той регламентира увеличение на основните възнаграждения в сектора – за заплатите на лекарите повишение с 800 лв., на професионалистите по здравни грижи – с 550 лв., а на останалите медицински работници – с 200 лв.

По-рано този месец от организацията изпратиха писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, с което го приканваха в 7-дневен срок да информира за конкретните действия на Министерството на здравеопазването, които са предприети или ще бъдат предприети, както и в какви срокове, за реализиране на увеличение на основните месечни възнаграждения на заетите в РЗИ в страната.

Неадекватното заплащане води до текучество и демотивира млади лекари да търсят професионална реализация в системата на здравните инспекции.