Общините искат финансови корекции заради инфлацията и при санирането

След актуализация на финансовите параметри при пътни и ВиК проекти общините настояват за такава и при санирането. Това стана ясно след среща между Националното сдружение на общините и екипа на регионалния министър арх. Иван Шишков. Обсъдена бе темата за ролята на общините в реализирането на процедурата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която ще бъде финансирана от Плана за възстановяване и устойчивост.

Ръководството на Сдружението се ангажира да изготви детайлни предложения и бележки, за да може при необходимост да бъдат предоговорени и част от индикаторите по програмата. Кметовете настояват за намиране на трайни решения за налаганите финансови корекции по проектите за енергийна ефективност на жилищни и публични сгради държавна собственост, както и да бъдат взети предвид актуалните данни на НСИ за размера на инфлацията.

Проектът предвижда да бъде преодоляна изолацията на общините от процеса по саниране на жилищните сгради – принцип, за който Националното сдружение на Общините настоява от началото на обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост.

Предложенията, подадени до края на март 2023 г. ще получат 100% безвъзмездни средства за санирането. Проектите, внесени след март идната година, ще могат да разчитат на 80% средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Предварителни условия за кандидатстване са наличието на архитектурно заснемане, технически паспорт на сградата и предварително изготвено енергийно обследване, предвиждащо за постигане клас В енергийна ефективност. Изискванията към сградите, за които собствениците ще имат възможност да кандидатстват чрез общините, са зданията да са в добро конструктивно състояние и да бъдат проектирани до 26.04.1999 г. Постигането на целите на програмата за 30% намаляване на енергийното потребление ще бъде удостоверявано от независим енергиен одит.

Одобряването на насоките и отваряне на процедурата за кандидатстване е предвидено за ноември 2022 г. Областните информационни центрове ще бъдат основните контактни точки за гражданите за  кандидатстване по програмата.