Липсва персонал в общинските болници

В общинските болници има голяма кадрова криза, няма персонал. От Сдружението на общинските болници смятат, че “българската здравна система е донор на Европейския съюз и персоналът изтича още от обучението на медици.

Председателят на Управителния съвет Неделчо Тотев, който е директор на болницата в Чирпан, обобщи проблемите.

На първо място персоналът е в застаряваща възраст – на много места в пенсионна и дори извън пенсионна възраст, на второ място – управители на общински болници искат финансирането по операции и клинични пътеки да е равно с държавните болници. В общинските болници доплащане няма и не на последно място – тежко е положението с извънболничната помощ, а липсата на персонал за малките населени места без болници е тотална.

Несправедливо финансиране е другия проблем В общинска болница операцията на апендицит е 300 лв., в държавна болница – 1000 лв.

Недостиг на медицински персонал, възрастта на лекарите се увеличава, сестрите и акушерките намаляват главоломно. В болниците е денонощен труд, трябва финансово подпомагане, това е гръбнакът и основата на здравната помощ, каза и д-р Кети Маналова, директор на МБАЛ-Казанлък. “Общинските болници не разполагат с приемни спешни отделения, но на териториите в сградите са разкрити филиали на Спешна помощ, които нямат административна и юридическа връзка, многопрофилните болници са длъжни при повикване да осъществяват консултантска помощ”, обясни Кети Маналова.

“Очаква ни ценови шок по отношение на цените на тока за зимния сезон, но болници няма да се затворят заради това”, увери Маналова.