Нинова в Стара Загора и Казанлък: БСП е гарант за стабилна икономика, социална защита и ненамеса във войната

Ръст на цените, инфлация, доходи и конкретните мерки, с които страната и гражданите да бъдат преведени през очакваните тежки зимни месеци. Това са основните въпроси, които поставят хората при срещите си с кандидатите за народни представители от Коалиция “БСП за България”, обобщи темите в кампанията пред журналисти   в Стара Загора лидерът на левицата Корнелия Нинова.

“Ние сме готови с ясни и конкретни отговори, и възможните решения, които изпитахме в редовния кабинет. Искаме още в началото на октомври да започнем с налагане на таван на цените. Това е един от начините да овладеем инфлацията. Настояваме за изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества и справедливото им преразпределение към хората и към фирмите. Втората ни задача е увеличаване на доходите. Предвиждаме преизчисление на пенсиите, увеличаване на вдовишката надбавка, увеличение на минималната работна заплата на 850 лева, безплатни лекарства за деца и възрастни, безплатни учебници до 12 клас. Оставихме хазната с 9 милиарда лева и излишък от 1,5 млд. Има пари за тези неща”, обясни Нинова и заедно с председателя на БСП-Стара Загора Велина Атанасова, водачът на листата Георги Гьоков и кандидати за 48 НС се разходиха по централната пешеходна алея, разговаряха с граждани от Града на липите и почетоха паметта на героите.

По-късно  „БСП за България” закри предизборната си кампания в Казанлък.  Регионалното събитие, за което пристигна председателят Корнелия Нинова, премина с много скандирания „Победа и БСП”. Чуха се  още в началото добри думи за свършеното от БСП в коалиционното правителство, както и  пожелания за успехи в деня на изборите.

„Влязохме в едно сложно управление и за 7 месеца приехме всички мерки, които предлагахме в годините на опозиция и доказахме, че можем да работим и да изпълняваме обещания. Затова приех да съм в този отбор, защото винаги съм смятал, че БСП може да  води България напред   и  за краткото време  белязахме успехи. В неделя нека заедно да постигнем един добър резултат,  да върнем нормалността  в българската политика и да изведем  България от кризите”, призова домакинът на заключителната среща  председателят на БСП-Казанлък Пламен Караджов, кандидат за депутат, трети в листата

„Това, което ние, хората от листата на „БСП за България”,  можем да ви обещаем, е честност, принципност и морал”, каза Иван Кръстев – втори в листата и доскорошен зам.-министър на труда и социалната политика. Като съпруг, баща и син той сподели своята мечта. „Да живея в една държава, в която благоденствието на хората е на първо място за управляващите, в която грижата на децата е основна грижа, в която болниците не са счетоводни сметки, а здравето на децата и на  възрастните е на първо място в очите на лекаря. В една държава, в която образованието не е услуга, а основно право и фундамент, не само на държавата, а и на нашето общество, на българския народ, на бъдещето на нашата страна. Имах такава мечта. И заедно с Корнелия Нинова и Георги Гьоков, започнахме стъпка по стъпка в краткото и недостатъчно време, да реализираме тази мечта – фундамент от нашата програма за справедлива, солидарна и социална държава. И на 2 октомври заедно да направим  нашата мечта  за една справедлива, солидарна, наистина грижеща за хората си държава – да стане факт”, подчерта Кръстев.

Представителят на гражданската квота адв. Милка Кърпачева, девета в листата,  се надява „БСП за България”  да продължи  политиката за защита на националните интереси, да подобрява благосъстоянието на народа, да  увеличава доходите на българите, да работи за една утвърдена България – демократична, социална и правова. „Нас ни сплотява идеята да претворим в реалност всички приоритети от предизборната платформа на партията  – за по-добро бъдеще за България”.

Казанлъшкият тим  в листата Караджов, Кърпачева и Димитрова подчертаха удовлетвореността от това да са част от  отбор с изявени личности в политиката и  утвърдени професионалисти в различни сфери. Ние  вярваме, че заедно ще успеем, защото можем и знаем как, допълни председателят на младите социалисти Кирилка Димитрова.

„Само една лява партия, като БСП може да осигури стабилност и да гарантира, че ще се осъществява мощна социална политика, така необходима днес. Ние ясно съзнаваме своята отговорност, не абдикирахме от нея и в онзи труден момент, когато трябваше да се състави сложен коалиционен кабинет за доброто на България. Направихме за българите и за България повече, отколкото ГЕРБ за 12 години. Паралелният свят на ГЕРБ не е светът на българите. Джипката, кюлчетата и чекмеджетата са обикновени предмети, а не идеология, въпреки, че Борисов ги превърна в такава. България не е най-бедната държава, такава я направиха корумпираните политици, които мислят само за собственото си благополучие”  –  заяви водачът на старозагорската листа на  „БСП за България” Георги Гьоков. „Пари има, важно е за какво се харчат и от кого. Дали за американски самолети или за социална политика. Дали за пълнене на чекмеджета или за подкрепа на хората и бизнеса. Нашият категоричен отговор е увеличаване на доходите и стабилизация на икономиката. За нас винаги социалната политика е била приоритет, тя е нашето лице и това го доказахме с участието си в правителството. Изпълнени сме с решимост да продължим това, което започнахме в коалиционния кабинет”, подчерта бившият социален министър и призова хората в залата  да изберат пътят на доброто, на силната, социална и солидарна държава с номер 28.

“БСП е гарант за стабилна икономика, социална защита и ненамеса във войната. И трите вече ги доказахме в правителството, в което участвахме. Прекратихме рекета над фирмите, освободихме държавните предприятия от обръчите на входа и изхода им, компенсираме цената на тока и постигнахме първо място в Европа по промишлено производство. Направихме най-мощната социална програма от 22 млрд. лв. за деца, млади хора, работници, пенсионери и уязвими групи. Не позволихме българският парламент да гласува военна помощ с оръжия за Украйна. Така ще продължим и занапред. В трудните месеци, които ни очакват предлагаме социално-икономически щит срещу кризата с 10 мерки за първите 100 дни. Те ще дадат стабилност на икономиката и социална защита на хората.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова  в Казанлък. Заедно с нея бяха областният председател на БСП-Стара Загора Румяна Динева и общинските председатели от областта, и цялата листа на левицата в 27 МИР.

На предстоящите парламентарни избори, Коалиция „БСП за България” е под номер 28 в бюлетината.