Увеличават заплатите в спешната помощ

От 1 октомври работещите в Центровете за спешна помощ ще получават допълнителни възнаграждения. Министерски съвет одобри допълнителни разходи в размер по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. С тези средства ще се компенсират служителите в Бърза помощ в цялата страна, така че да бъдат постигнати заплатите, заложени в колективния трудов договор.

По време на извънредната епидемична обстановка, работещите в спешната медицинска помощ са получавали допълнителни финансови средства до месец юни, включително. След отмяната на извънредната епидемична обстановка, възнагражденията са намалели – и на лекари, и на сестри, и на шофьори. По тази причина Министерството на здравеопазването внесе в Министерски съвет предложение за одобряване на допълнителни разходи, с които да се компенсират служителите в Спешната помощ с приемането на новия бюджет.

Предварителните разчети показват, че лекарите ще бъдат компенсирани приблизително с 600 лв. месечно, фелдшерите – 400 лв., медицинските сестри – 350 лв., парамедиците – 170 лв., шофьорите на линейки – около 150 лв. Предвидено е тези допълнителни средства да се получават от 1 октомври до края на годината.