Черни пантери и леопард радват посетителите на старозагорския зоопарк

Най-новите обитатели на Зоопарка в Стара Загора са две черни пантери и един леопард. Животните пристигнаха от Словакия и все още се адаптират към новия си дом. Те са на около 5-месечна възраст и типично по детски са игриви, но и срамежливи все още. „Изключително щастливи сме, че обогатяваме животинските видове в нашата зооградина. Черните пантери са мъжка и женска, а леопардът – с познатата оранжева и петниста окраска, е дама”, споделя д-р Ивелина Илиева, ръководител на Зоопарка. Тя уточнява още, че малките големи котки се чувстват добре, но още са в период на опознаване на заобикалящата ги среда. „Забелязваме, че вече излизат по-смело и се показват пред посетителите. Това е повод да напомним на нашите гости да не вдигат прекалено силен шум, когато са близо до тях или другите ни обитатели. Добрата новина е, че все по-рядко хората пренебрегват забраната за хранене на животните. Случаите драстично намаляха, което може само да ни радва”, допълва тя и издава в аванс, че скоро ще бъде обявена инициатива за избор на имена на пантерите и леопарда.

Бебето на  семейството на маймуните – Тота и Макси, родено през август, вече показва самостоятелност и дарява радост и забава на посетителите на зоокъта, разположен в сърцето на красивия парк „Митрополит Методий Кусев” . Нутриите също имат наследник, който звучно поздравява всички, които любопитно поглеждат към дома му.

През ноември, старозагорската зооградина ще бъде домакин на Годишно общо събрание на Българската асоциация на зоопарковете и аквариумите, споделя още д-р Илиева.  „Това за нас е възможност да черпим опит и добри идеи, но и да покажем нивото, което има Зоопарк Стара Загора. За мен е знак, че вървим в правилната посока, всеки път, когато нашият зоокът бива даван за пример”, казва още тя.

В момента тече процедурата за оборудване на образователния център на Зоопарка. По този начин мястото ще бъде не само атрактивно за разходки, но и за получаване на интересни и полезни знания, особено от децата.