Обвиниха семейство от Стара Загора за кражба на самоличност

Млада двойка от Стара Загора е успяла да изтегли 90 000 лева кредити чрез измами, а пострадалите са трима – мъж и жена от Хисаря и още една жена, съобщиха от пловдивската районна прокуратура. Жертвите са се оказали близки до измамниците.

С набавените пари успели да си купят БМВ за 10 000 лева, а повечето от сумата била изиграна на комар, обясни зам.-районният прокурор Атанас Илиев. Той допълни, че от дома на заподозрените – мъж на 32 г. и половинката му с 10 г. по-млада,  са иззети мобилни телефони, флашки и документи, а тримата пострадали вече са разпитани като свидетели.

Измамата е извършена изцяло онлайн. Обвинените са заблудили приятелите си, че ще им направят колажи и така са снимали лицата им. Сдобили се и с фотографии на личните им карти, след което създали фалшиви имейл адреси на тримата. Използвайки тези имейли за контакт, те са кандидатствали за кредити в различни банки.

На името на пострадалите са отпуснати 9 заема. Измамата е разкрита случайно, когато от друга банка в която едната жена има сметка са се свързали с нея и са ѝ съобщили, че има задължения. Установено е, че с нейните данни са изтеглени 2 кредита от по 5000 лв. всеки. На другата пострадала са отпуснати малко над 17 хиляди, а приятелят ѝ е олекнал с 60 000 лв.

Извършителите са задържани, като жената е пусната под домашен арест, тъй като имала малко дете.